ДОСЛІДЖЕННЯ ЛОЯЛЬНОСТІ СПОЖИВАЧІВ (НА ПРИКЛАДІ КАВ’ЯРЕНЬ МІСТА ЧЕРНІВЦІ) - Ємчук, Тетяна Володимирівна; Гатиж, Валерія (ЦЕНТРАЛЬНА СПІЛКА СПОЖИВЧИХ ТОВАРИСТВ УКРАЇНИ Львівський торговельно-економічний університет, 2019)
Найновіші статистичні дані щодо лояльності клієнтів показують, що утримувати своїх існуючих клієнтів, привертаючи нових, стає все складнішим. В епоху великого вибору якість товару стає все менш впливовою порівняно з якістю обслуговування клієнтів та рекомендацій користувачів.
Keywords: лояльність споживачів; кав'ярні м.Чернівці