Образи та мотиви лірики Сергія Жадана (на матеріалі збірок 1995-2012 років) - Цівінська, Юлія Вячеславівна (My University, 2021)
У першому розділі роботи розглянуто біографію Сергія Жадана, основні риси постмодернізму, представником якого є автор, запропоновано огляд думок літературознавців щодо творчості поета, а також здійснено спробу її періодизації. Другий розділ роботи присвячений аналізу основних мотивів чотирьох збірок першого етапу осмислення радянської травми покоління 90-х, розкрито позиції автора щодо суспільно-історичних явищ та викоремлено основні риси художньої манери письма поета. У третьому розділі роботи взято до уваги три збірки, які стосуються другого періоду літературної діяльності, – пошуку нових цінностей. Закцентовано на їхніх особливостях на рівні мотивів та образів, здійснено дослідження специфічних рис, що є причиною виділення й об’єднання книг в один творчий пласт. Висновки зроблено на основі спостережень за динамікою розвитку поетичної думки Сергія Жадана.
Keywords: С. Жадан, лірика, постмодернізм, мотиви, образ, збірка.