МЕНЕДЖМЕНТ ТУРИСТИЧНИХ ДЕСТИНАЦІЙ ЛОКАЛЬНОГО РІВНЯ ( НА ПРИКЛАДІ НПП «ВИЖНИЦЬКИЙ») - Репчук, Ксенія Мирославівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У роботі розглянуто теоретичні засади менеджменту туристичних дестинацій, визначено їхню природу як комплексних систем ресурсів і підкреслено роль організацій менеджменту та репутаційного управління у забезпеченні конкурентоспроможності. На прикладі Національного природного парку «Вижницький» проведено діагностику ключових елементів дестинації – від природно-рекреаційної інфраструктури до маркетингових і комунікаційних стратегій – з оцінкою за кількісними, якісними, соціальними та емоційними показниками. Запропоновано удосконалення організаційних механізмів та репутаційного менеджменту через чітке розмежування функцій планування, організації, мотивації й контролю, а також створення Destination Marketing Organization зі структурою, фінансовою моделлю та системою моніторингу ефективності для сталого розвитку парку.
Management of tourist destinations of the local level (on the example of the National Park ‘Vyzhnytskyi’)
Keywords: туристична дестинація, менеджмент туристичної дестинації, управління туристичними дестинаціями, репутаційний менеджмент, Національний природний парк «Вижницький», Destination Marketing Organization