Відновне правосуддя як невід’ємна частина ювенальної превенції - Prodan, Tetyana (Львів – Торунь : Liha-Pres, 2023)
В останні роки кількість кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми, поступово зменшується. Проте, офіційні статистичні дані не дозволяють повністю охопити складність цієї проблеми. Частка злочинності неповнолітніх в загальній структурі злочинності залишається досить значною. І до того ж, зміни, що відбулися в різних сферах життя суспільства за останні роки мали істотний вплив на умови формування особистості сучасних дітей та підлітків, які стали більш вразливими перед несприятливими суспільними процесами. Результати кримінологічних досліджень свідчать, що багато в чому цей вид злочинності є основою для самодетермінації всієї злочинності. Так, встановлено, що рецидивісти та професійні злочинці свій перший кримінально протиправний досвід набувають, як правило, ще в юності. А тому, пріоритетним напрямом державної політики повинно бути якомога раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу та їх ресоціалізація.
Restorative justice as an integral part of juvenile prevention
Keywords: кримінологія; ювенальна превенція; злочинність неповнолітніх