Модифікація бухгалтерського обліку в умовах інституційних змін - Kuz, Vasyl; Євдокименко, Валерій Кирилович (ПВНЗ "Буковинський університет", 2017)
На основі ідентифікації ряду інституційних змін, які детермінують гостру необхідність модифікації системи бухгалтерського обліку, визначено і обґрунтовано напрями здійснення потрібних удосконалень. Запропоновано, зокрема, налагодження тісних взаємозв’язків між продуцентами інформації та її користувачами, що передбачає включення системи бухгалтерського обліку до системи управління не тільки в якості інформаційного забезпечення, але як складової супроводження процесу прийняття рішень на етапах вибору альтернатив, контролю та оцінки їх виконання. Формування інформаційної конструкції на базі системи управління суб’єкта господарювання, яка б включала в себе оброблення внутрішньої та зовнішньої інформації, даних ретроспективного, оперативного та перспективного характеру. Здійснення чіткої структуризації системи бухгалтерського обліку на складові (підсистеми стратегічного обліку, обліку податкових розрахунків, статистичного обліку, внутрішньогосподарського обліку тощо), які забезпечували б виконання інформаційних управлінських запитів та налагодження зв’язків між ними. Введення до систем бухгалтерського обліку нових об’єктів, що зумовлюється обранням до застосування певної управлінської моделі, інформація про які необхідна для досягнення поставлених цілей економічного розвитку. Наповнення наукової бази бухгалтерського обліку новими методами, запозиченими з інших видів практичної діяльності, що забезпечить розширення можливостей оперативного оброблення інформації та підготовки релевантних даних. Обґрунтовано доцільність симбіозу елементів-методу бухгалтерського обліку з методами менеджменту, економетрії, математичного моделювання, SoftComputing тощо; необхідність ідентифікації нових способів визнання і методів оцінки об’єктів бухгалтерського обліку, розширеного інформування суб’єктів господарювання про свою діяльність у фінансовому і нефінансовому форматах. This paper has identified and justified needed improvements of accounting system based on the identification of a number of institutional changes that determine the necessity of such updating. It has supposed, particularly, to establish close cooperation between producers and users of information with including of a system of accounting to management not only as delivery of information, but as a component of decision-making and selection of alternatives, monitoring and evaluation of their performance. It has been grounded the creation of the informative construction based on management entity, which would include a processing of internal and external information, data of retrospective, operational and prospective nature. It has been explained making clear structuring of the accounting system to components (subsystems of strategic accounting, tax accounting, statistical accounting, internal accounting, etc.) which would ensure implementation of management information requests and ties between them. The article has justified an including of new facilities to the accounting systems, because of using of a new management model, information about which is necessary to achieve the goals of economic development. It has been shown that filling the scientific basis of accounting by new methods borrowed from other practical activities will ensure the expansion of operational data processing and preparation of relevant data. It has been grounded the expediency of symbiosis of accounting method elements with methods of management, econometrics, mathematical modeling, Soft Computing etc. It is necessary to identify new ways of recognizing and evaluation methods of accounting to inform business entities about their activities within the financial and non-financial formats.
Modification of Accounting Under Institutional Changes
Keywords: бухгалтерський облік; інститут бухгалтерського обліку; інститут управлінського персоналу; інститути; інституційні зміни; система бухгалтерського обліку; система управління; accounting; institute of accounting; institute of management personnel; institutions; institutional changes; system of accounting; management system