ВПЛИВ АНТИЧНИХ ТРАДИЦІЙ НА ФОРМУВАННЯ ДРЕВНЬОЇ ЦЕРКВИ (ІКОНОСТАС, АРХІТЕКТУРА ТА ГОМІЛЕТИКА) - Кав’юк, Павло Юрійович (My University, 2024)
Актуальність теми асиміляції античних традицій у Древній церкві обумовлена потребою глибшого розуміння культурного та духовного синтезу, що сформував основи християнської традиції. У сучасному контексті, коли актуалізуються питання спадковості та культурного діалогу між різними епохами й культурами, дослідження цих процесів надає важливі інструменти для розуміння, як рання християнська спільнота формувала свої засади, інтегруючи унікальні риси попередньої епохи. Метою дослідження є вивчення основних напрямків і результатів впливу античної традиції на формування Древньої церкви, насамперед у сфері храмової архітектури та іконопису, а також складання християнської гомілетики. Для досягнення мети у роботі поставлено такі дослідницькі завдання: - проаналізувати концептуальний зміст таких основоположних понять Старого Завіту, як ідолопоклонство, художня діяльність, псалмодія тощо, а також трактовку цих понять у Новому Завіті та в Отців Церкви; - висвітлити феномен превалювання естетичного над етичним в культурі та мистецтві античності; - означити типові закономірності складання іконографічного канону; - розглянути механізми адаптації положень античної риторики й поетики в церковній словесності.
Keywords: Древня Церква, риторика, базиліка, проповідь, іконопис, гомілетика.