Німецька фахова мова архітектури та будівництва: структурно-семантичний, генетичний та функційний аспекти - Рубана, Євгенія Степанівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Кваліфікаційну роботу присвячено проблематиці структурно-семантичних, генетичних і функційних аспектів сучасної німецької фахової мови архітектури та будівництва. У дисертаційній роботі вперше описано німецьку фахову мову архітектури та будівництва як об’єкт лінгвістичних досліджень, проаналізовано і систематизовано структурно-семантичні особливості німецької фахової мови архітектури та будівництва на базі фахових перекладних словників і фахових текстів зазначеної термінології, реалізовано поетапне тезаурусне моделювання термінологічної системи обраного типу, верифіковано стан лексичного наповнення й класифікаційні парадигматичні відношення у розробленому термінологічному реєстрі, встановлено генетичні джерела термінів і терміносполук та коефіцієнт інтернаціоналізації у німецькій фаховій мові архітектури та будівництва. Уперше запропоновано схему покрокового проєктування і конструювання термінологічного тезауруса німецької фахової мови архітектури та будівництва та виокремлено шаблони семантичних відношень у термінологічній системі запропонованої фахової мови. У лінгвістичній розвідці встановлено структурно-композиційні особливості науково-популярних статей у фахових виданнях із архітектури та будівництва, охарактеризовано продуктивність їхніх типових моделей словотворення і базових синтаксичних конструкцій.
Keywords: термін; терміносполука; фахова мова; архітектура і будівництво; термінологічна система; екстралінгвальні та лінгвальні фактори; полісемія; галузевий переклад; фаховий текст