ЦИФРОВІЗАЦІЯ ЯК СУЧАСНИЙ ФАКТОР РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУЛЬНОГО БІЗНЕСУ - Liubov, Vodianka (My University, 2023)
Цифровізація це глибока трансформація бізнесу на всіх рівнях створення вартості на основі використання цифрових технологій, оптимізації бізнес-процесів і управління з метою спрощення взаємодії зі споживачами, співробітниками, постачальниками. Так, зокрема виділяють ряд визначень «цифрова економіка» це: економіка «віртуальних світів», головним простором якої є мережа Інтернет; будь-яка діяльність, пов’язана «із інформаційними технологіями»; штучний інтелект, роботизація, електронні гроші, промислова біологія, обробка великих масивів даних. «Індустрія 4.0 в Україні» вбачає два напрямки цифрової трансформації бізнесу: трансформація операційної діяльності – підвищення продуктивності праці, вихід на нові показники ефективності за рахунок розвитку цифровізації; трансформація відносин з клієнтом та ринком – нові способи отримання доходу на всьому життєвому циклі продукції. Важливим при цьому є аналіз світових показників цифровізації «Індексу цифрової економіки і суспільства» (DESI), «Індексу цифрового впровадження» (ІЦВ). Військова агресія з боку росії поставила нові виклики для формування цифрової держави, з якими не стикалася жодна з країна світу. Перебої зі звʼязком, блекаути, кібератаки, тисячі українців, які виїхали за кордон, відновлення деокупованих територій, нові технології для армії. Тому, поки наша країна перебуває у стані війни, інші країни паралельно розвиваються. У нас немає іншого варіанту, як йти тим же шляхом – боротися за людський капітал та за інновації. З початком повномасштабного вторгнення Міністерство Цифрової трансформації ще більше активізувалося з метою цифровізувати 100% державних послуг, розвивати цифрову економіку та інтернет-інфраструктуру, а також навчати людей цифрової грамотності. Щодо шляхів підвищення цифровізації в Україні то головним фактором, що активізує становлення та розвиток цифрової економіки, безперечно, є інновації. Існуть три сфери цифрової трансформації: клієнтський досвід, операційні процеси, бізнес-моделі. Не менш важливими є: зосередженість на програмному забезпеченні deep tech; збільшення присутності в Україні іноземних інвестиційних фондів; концентрація інвестицій (70% інвестицій зосереджено на 5 стартапах); підвищення якості стартапів; поява освітніх програм, які зосереджені на стартапах; перехід до розумних грошей. Розвиток перелічених заходів сприятиме цифровій трансформації економіки, розвитку інтелектуального бізнесу задля забезпечення стійкості та гнучкості нашої держави й інтеграції України до міжнародного цифрового простору на стратегічних орієнтирах.
DIGITALIZATION AS A MODERN FACTOR IN THE DEVELOPMENT OF INTELLIGENT BUSINESS
Keywords: цифровізація; інтелектуальний бізнес; індустрія 4.0; цифрова трансформація; показники цифровізації