Аналітичний модуль управління розрахунками з контрагентами: орієнтація на забезпечення фінансової конкурентоспроможності підприємства - Yakymova, Larysa (ТОВ `ДКС Центр`, 2020)
Виходячи із постулату, що обліково-аналітичні системи мають розроблятися із врахуванням стратегічної цілі підприємства, автори розвивають методичний підхід до розроблення аналітичного модулю управління розрахунками з контрагентами у контексті забезпечення фінансової конкурентоспроможності промислового підприємства. Аналітичний модуль розроблено згідно із загальним підходом до проектування систем, які радять, у вигляді аналітично-діагностичної системи, основою якої є багаторівневий граф взаємозв’язків дебіторської і кредиторської заборгованостей, показників управління заборгованостями (ділової активності) та показників якісних складових фінансової конкурентоспроможності (платоспроможності, фінансової стійкості, рентабельності). Діагностичний висновок і рекомендації генеруються за розробленим алгоритмом діагностики і базою правил. Для визначення коефіцієнтів відносної важливості підцілей і прогностичних орієнтирів для підприємств рекомендується використовувати однофакторні економетричні моделі в логарифмічній специфікації. Вбудовування аналітичного модуля в обліково-аналітичну систему підприємства створить динамічне джерело управлінської інформації для менеджерів і інвесторів.
Keywords: дебіторська заборгованість, кредиторська заборгованість, фінансова конкурентоспроможність, коефіцієнтний аналіз, економетрична модель, промислове підприємство, Україна