Вокальне естрадне мистецтво як феномен масової культури - Костя, Ігор Адріанович (My University, 2021)
У XXI столітті в зв’язку з корінними політичними і економічними змінами, соціальними перетвореннями, відбуваються суттєві зміни в галузі культури і мистецтва. Естрадне мистецтво, стрімко розвивається, займає великий простір у музичній культурі і має великий вплив на широку аудиторію. Вітчизняна естрадна вокальна культура за своїм змістом і музично поетичними форми є досить різноманітне явище. Як феномен масової культури вокальне естрадне мистецтво найтісніше пов’язано з соціумом. Завдяки цьому у мистецтвознавстві склалася традиція розглядати вокальне естрадне мистецтво як складову масової культури. Як вид мистецтва естрада має свої західні аналоги - кабаре ( фр. cabaret), вар’єте (фр. variété, буквально - «різноманітність»), м’юзік-хол (англ. music hall ), індустрію розваг, однак відрізняючись соціальною та політичною заангажованістю. Значний пласт естрадного вокалу функціонує у комерційному розважальному полі масової культури, знаходячи при цьому всі ознаки сфери послуг. Суттєвою є й відмінність естради від шоу-бізнесу (комерція превалює над мистецтвом). Сучасне вокальне естрадне мистецтво є сукупністю жанрів, стилів, напрямів, тому дослідження даного феномену потребує нових підходів, які б відповідали законам його функціонування у культурній галузі.
Keywords: Естрадне мистецтво, масова культура, стилі і жанри естрадного мистецтва