„Memoria metrului”, un mod de funcționare a „memoriei culturale”. Hexametrul în cultura românească - Paladian, Cristinia (Nicodim Caligraful, 2024)
În memoria culturală românească, hexametrul antic greco‑latin reprezintă relația între culturi, receptarea hexametrului fiind un model de imitare ingenioasă a formei antice, dar și un model al interpretării creatoare din perspectivă națională. Investigațiile prozodice efectuate demonstrează că, în memoria culturală românească, hexametrul este o imitație iscusită a celor trei forme ale metrului antic. El este un echivalent silabo‑tonic al formei „canonice” metrico‑cantitative, de obicei transmis prin dactilo‑trohei.
Keywords: memoria metrului; memoria culturală; hexametrul; cultura românească; model național