Роль галицьких дипломатів у державотворчій діяльності УНР - Захотій, Ганна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Міжнародний чинник завжди відігравав визначальну роль на всіх етапах державотворчого процесу в Україні. Чималу увагу у цьому контексті заслуговує діяльність дипломатичних представництв, які мають особливе значення у процесі становлення та розвитку держави. Фактично, дипломатичне представництво постає як невід’ємний атрибут будь-якої країни. Українська дипломатія пройшла тернистий шлях, який супроводжувався постійним вирішенням складних зовнішньополітичних завдань. Одним із найбільш динамічних періодів розвитку дипломатії в Україні став час Української національно-демократичної революції 1917–1921 рр. Зокрема, нас цікавить історичне значення діяльності дипломатичного представництва ЗУНР у процесі державного будівництва і відстоюванні зовнішньополітичних інтересів УНР. Дослідження конкретної тематики є суспільно значущим, оскільки вивчення досвіду роботи минулого покоління українських дипломатів є важливим для вироблення сучасного змісту зовнішньої політики нашої країни, а також для визначення місця та внеску України в європейський політичний процес. Наукова актуальність цього магістерського дослідження зумовлюється недостанім рівнем вивчення та відсутністю узагальнюючих праць на конкретну тематику.