Власний капітал підприємства: сутність, структуризація та напрями управління як об’єкта обліку - Kostash, Tetyana; Mykhalkiv, Alla (Primedia eLaunch, 2021)
Процес функціонування підприємства залежить від структури власного капіталу та ефективності його управління. Сформований власний капітал є фінансовим підґрунтям діяльності кожного підприємства. Водночас, це один із найважливіших фінансових показників, адже є безстроковою та початковою основою фінансування діяльності й, крім того, джерелом погашення збитків підприємства. Від величини власного капіталу залежить ступінь фінансової самостійності, фінансової потужності та кредитоспроможності підприємства. Сьогодні успішна діяльність підприємства зумовлена правильним вибором джерел формування, напрямів розподілу й використання власного капіталу. Відповідно, облікові та аналітичні концепції формування та управління власним капіталом підприємства повинні бути спрямовані на вирішення рішень, обумовлених видами господарської діяльності: операційних (структура і рух капіталу), фінансових (особливості використання капіталу) та інвестиційних рішень (накопичення та розподіл капіталу).
Keywords: власний капітал; управління капіталом; джерела власного капіталу; функції власного капіталу; структура власного капіталу