Роль комунікативної поведінки та професійного вигорання у професійній діяльності фармацевтів - Теницька, Валентина Іванівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглянуто феномен професійного вигорання у фармацевтів; визначено ролі комунікативної поведінки та копінг-стратегій у збереженні професійного благополуччя. У процесі емпіричного дослідження використано адаптований опитувальник професійного вигорання MBI (Н. Водоп’янова), Coping Inventory for Stressful Situations (N. S. Endler, J. D. Parker), методику Томаса–Кілманна для діагностики стилів регулювання конфліктів та опитувальник рівня стійкості до конфлікту (Н. Фетіскін, В. Козлов, Г. Мануйлов). Зроблено висновки про необхідність системних організаційних заходів, спрямованих на оптимізацію робочого навантаження та формування умов психологічної безпеки в аптечних колективах.
Keywords: професійне вигорання; комунікативна поведінка; стрес; копінг-стратегії; фармацевт; конфліктність; професійне благополуччя