НАУКОВІ ОСНОВИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ГІС- КАРТОГРАФУВАННЯ ПРОЦЕСУ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ НА НИЗОВОМУ РІВНЯ (НА ПРИКЛАДІ СМТ. МЕЛЬНИЦЕ-ПОДІЛЬСЬКОЇ) - Стецкевич, Роман Петрович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2020)
Система державного управління в Україні відходить від притаманної для радянських часів моделі жорсткої централізації, що істотно змінює просторову організацію влади у напрямі підвищення ролі і значення регіональної політики. Сучасний етап розвитку України потребує суттєвого вдосконалення моделі місцевого самоврядування шляхом послідовного здійснення реформ. Адміністративно-територіальний поділ, є неодмінним атрибутом динамічного й збалансованого соціально-економічного розвитку держави і чинником, що забезпечує її територіальну цілісність й практичну реалізацію принципів сталого розвитку у межах територіальних утворень і держави у цілому. Діючий сьогодні адміністративно- територіальний устрій України постає на заваді здійсненню ефективної регіональної політики, гальмує становлення і розвиток місцевого самоврядування. Сучасна система адміністративно-територіального поділу в Україні, сформована у результаті складного багаторічного процесу, яка значною мірою дісталась Україні у спадок від попередніх періодів й до того ж тепер не узгоджується не тільки із чинною Конституцією України, а й із іншими актами законодавства. У тематичному картографуванні вагоме місце відводиться формувння політико-адміністративних і адміністративних карт, що відображують адміністративно-територіальний устрій територій. Даний напрям картографування в Україні має тривалу історію й свої національні особливості. Інтерес до нього став зростати у зв’язку із опрацюванням питання реформування адміністративно-територіального устрою України.
Keywords: ГІС, КАРТОГРАФУВАННЯ