ЛАНДШАФТНІ КОМПЛЕКСИ ТЕРИТОРІЇ ВИЖНИЦЬКОГО РАЙОНУ - Поляк, Марія (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі проведено комплексне дослідження ландшафтних комплексів Вижницького району Чернівецької області. Розглянуто теоретико-методологічні основи ландшафтознавства, проаналізовано фізико-географічні умови території, здійснено класифікацію ландшафтних комплексів з виділенням гірських, передгірних, височинних та долинно-річкових типів. Особливу увагу приділено оцінці антропогенної трансформації ландшафтів, проаналізовано історію господарського освоєння території та сучасний стан природних комплексів. Охарактеризовано природоохоронні території району та їх ландшафтне значення. Практичну частину роботи становить розробка методичних рекомендацій щодо використання матеріалів про ландшафтні комплекси Вижницького району у викладанні географії в 6-11 класах на основі краєзнавчого підходу. Запропоновано конкретні форми та методи інтеграції ландшафтознавчих знань у навчальний процес. Результати дослідження можуть бути використані для оптимізації природокористування, розробки природоохоронних заходів, територіального планування та вдосконалення географічної освіти в регіоні.
Keywords: ландшафтні комплекси, Вижницький район, антропогенна трансформація, краєзнавчий підхід, географічна освіта, природокористування.