Особливості прояву ранніх дезадаптивних схем (РДС) серед жінок з тривожно-депресивних розладах - Ліщина, Артем Анатолійович (My University, 2022)
Прояви тривоги та депресії у суспільстві за останні роки стрімко почали зростати, оскільки збільшилось стресове навантаження на особу. Навколо даної проблеми проводиться значна кількість досліджень, які стосується визначення причин розвитку тривоги та депресії, різноманіття форм прояву, стійкості індивідуума та механізмів захисту. Враховуючи становище людини в реаліях нашого часу, виклики ззовні і вплив середовища на формування особистості визначення ранніх дезадаптивних схем має неабияке практичне значення. Тривога і депресії є одними з найпоширенішихрозладів, які не лише впливають на психічний стан людини, але й на міжособистісний взаємозв’язок. Дослідження ранніх дезадаптивних схем дозволяють виявити вплив закладених у дитинстві патернів поведінки на формування розладів у дорослому віці, або специфіку прояву певних розладів. Ранні дезадаптивні схеми досліджувались такими вченими як Дж. Янг, який є одним з основоположників схема-терапії;Дж.Фаррел та А.Шоу, які розробили клінічне карівництво по схема-терапії; Герхард Зарбок, Кристоф Луз, ПитерГрааф, Рут А. Холт, які працювали над дослідженням ефективності схема-терапії у дітей та підлітків, та розробили практичний посібник адаптований під їх потреби. Отже, актуальність вказаної тематики, поширеність тривожно депресивних розладів, а також пошук нових підходів до виявлення причин даного розладу та дослідження нових напрямків терапії зумовили вибір теми нашого дослідження.