ГЕНДЕРНІ ВІДМІННОСТІ АКСІОПСИХОЛОГІЧНОГО ПРОЄКТУВАННЯ ЖИТТЄВИХ ДОСЯГНЕНЬ ОСОБИСТОСТІ - Гуляс, Інеса Антонівна (Інститут психології імені Г.С. Костюка, 2022)
Статтю присвячено дослідженню чинників аксіопсихологічного проєктування життєвих досягнень особистості та виявленню гендерних відмінностей означеного феномена. За результатами факторного аналізу встановлено дете-рмінантніособливостіаксіопсихологічногопроєктуванняжиттєвихдосягненьособистостіперіодуранньоїдоро-слостіжіночоїстаті,представленінаступнимиінтегральнимипсихологічнимихарактеристиками–10-ма факто-рами: диспозиція самоефективності, диспозиція перфекціонізму, атрибуція відповідальності, долання перешкод, використання непродуктивних копінгів, «марні намагання»,поєднання андрогінності з фемінністю, доброчин-ність, прагнення до успіху, відсутність адекватної психовікової оцінки. Натомість представників чоловічої статі ранньої дорослості вирізняють такі інтегральні психологічні характеристики –10 факторів: риси чоловічого гендеру у досягненні успіху, долання перешкод, безпорадність, відсутність екстернально регульованого перфекціонізму, неуспіх, несамостійність як відсутність результату, розуміння ситуації, винагорода за досягнуте, двоїстість екстернально регу-льованого перфекціонізму, афективно-конативний комплекс. Виявлено гендерно зумовлені відмінності між чинниками аксіопсихологічного проєктування в ранній дорослості: у жінок цей процес спонукається диспозицією самоефективнос-ті і перфекціоністськими настановами, а в чоловіків –рисами маскулінності й прагненням до подолання перешкод.
Keywords: гендер; аксіопсихологічне проєктування; життєве досягнення; особистість; факторний аналіз