Адміністративна відповідальність суб’єкта публічної адміністрації як гарантія захисту прав людини. - Вдовічен, Віталій (Матеріали IV Міжнародного правничого форуму «Права людини та публічне врядування», 21 травня 2021 р., м. Чернівці. Чернівці: ЧНУ ім. Юрія Федьковича, 2021., 2021)
Сучасний стан розвитку публічного врядування в Україні зумовлює важливість формування надійного та ефективного нормативно-правового забезпечення застосування адміністративної відповідальності до суб’єктів публічної адміністрації із постійним удосконаленням останнього з метою приведення у відповідність до вимог часу і, зокрема, в контексті захисту прав людини. Тобто, знання про настання адміністративної відповідальності за невиконання вимог закону стимулює таких суб’єктів діяти згідно з нормативно-правовими актами, не порушуючи їх приписів. А також, варто враховувати і правовий ефект адміністративної відповідальності, який полягає у попередженні правопорушень, здійснює вплив як на упевненість громадян у тому, що суб’єкти публічної адміністрації діятимуть законно, що їхні права й свободи будуть дотримані, так і на їх сумлінність у виконанні ними посадових і службових обов’язків.
Keywords: адміністративна відповідальність; публічна адміністрація; права людини; публічний службовець