ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ЗМІН - Підгірна, Валентина Никифорівна; Yemchuk, Tetiana (Причорноморським науково-дослідним інститутом економіки та інновацій, 2020)
У статті проаналізовано базові тенденції розвитку ринку туристичних послуг. Доведено, що туристична сфера посідає вагоме місце в економіці країни, адже загальний внесок від туристичної діяльності у ВВП країни становить 5,6%, а частка доходів від туризму у загальному експорті країни дорівнює 2%. Визначено низку перешкод, які лежать на шляху повноцінного використання конкурентного потенціалу України, до яких відносять нестабільну економічну та політичну ситуацію в країні, відсутність якісної транспортної інфраструктури, ефективної логістики та ін. З’ясовано, що в Україні недостатньо використовуються сприятливі передумови для належного розвитку в’їзного туризму, до яких відносяться її вигідне географічне розташування, природно-рекреаційні та культурно-історичні ресурси, трудовий потенціал. Запропоновано перспективні напрями розвитку туристичної галузі України. Практична цінність статті полягає у виокремленні базових пріоритетів розвитку ринку туристичних послуг України на сучасному етапі.
PROSPECTS OF TOURIST SERVICES MARKET DEVELOPMENT IN UKRAINE UNDER THE CONDITIONS OF TRANSFORMATIONS
Keywords: туристична індустрія; туризм; туристичний потенціал; стратегія розвитку; туристичні потоки; туристичний ринок; туристичний оператор