Особливості реалізації політики декомунізації символічного простору в локальних макроспільнотах України - Ротар, Наталія (Чернівцький національний університет, 2021)
Здійснений аналіз практик місцевого самоврядування України у сфері декомунізації міських просторів Києва, Харкова, Одеси, Дніпра доводить, що з 2015 р. вони стали публічними аренами інтерпретацій минулого. Їх меморіальна символічна структура відображає конкуренцію між політичними акторами, які репрезентували конкуруючі комеморативні порядки. Практики місцевого самоврядування набули власної виразної специфіки у кожній з локальних макроспілнот. Зокрема, у Києві політика органів місцевого самоврядування означається нами як політична, що пов’язано з його статусом столиці України. Саме цей статус підпорядкував собі символічний простір локальної історії та ретроспективний реверс до історичних назв. Органи місцевого самоврядування Одеси та Харкова здійснювали декомунізацію із залученням, окрім політичної, прагматичної (Харків) та історичної (Одеса) практик перейменування. Ядром практик декомунізації символічного простору Дніпра є історична практика. Водночас, органи місцевого самоврядування усіх чотирьох міст України були суб’єктами політичної конкуренції («символічної боротьби») за право формувати та стверджувати уявлення про легітимний порядок символічного простору міста. Означаючи політику України у сфері декомунізації як таку, що має елементи символічного насильства, органи місцевого самоврядування підживлювали суспільну напругу, що супроводжувала реалізацію даної політик
Features of the Implementation of Decommunization Policy of the Symbolic Space in Local Macrocommunities of Ukraine
The article analyzes the practices of local self-government in Ukraine in the field of decommunization of urban spaces in Kiev, Kharkov, Odessa, Dnieper. The peculiarities of the implementation of the policy of de-communization of the symbolic space indicate that since 2015, at the level of local macrocommunities, they have become public arenas of interpretations of the past. Their memorial symbolic structure reflects the competition between political actors representing competing commemorative orders. Local self-government practices have acquired their expressive specificity in each of the local macrocommunities. In particular, in Kiev, the policy of local self-government bodies is designated by us as “political”, which is associated with its status as the capital of Ukraine. It was this status that subordinated the symbolic space of local history and the retrospective reverse to historical names. Local authorities in Odessa and Kharkov carried out decommunization with the involvement, in addition to the political, pragmatic (Kharkov) and historical (Odessa) practices of renaming toponyms. Historical practice has become the core of the practice of decommunization of the symbolic space of the Dnieper. At the same time, local governments in all four cities of Ukraine were subjects of political competition (“symbolic struggle”) for the right to form and approve the idea of the legitimate order of the city’s symbolic space. By referring to Ukraine’s policy in the field of decommunization as one that has elements of symbolic violence, local governments fueled the social tension that accompanied the implementation of this policy.
Keywords: символічний простір, декомунізація, локальна спільнота, органи місцевого самоврядування, політичний дискурс, symbolic space, decommunization policy, local community, local government, political discourse