Адаптація гумору в українському дубляжі анімаційних фільмів студії Dreamworks (2023-2024 pр.): культурні та лексичні особливості - Ванзяк, Ірина Ігорівна (My University, 2025)
У магістерській роботі здійснено комплексне дослідження особливостей відтворення гумору в українському дубляжі анімаційних фільмів студії DreamWorks, що вийшли у прокат протягом 2023–2024 років. Проаналізовано специфіку адаптації вербального комізму, гру слів та культурно марковану лексику, а також з’ясовано роль перекладача у збереженні прагматичного ефекту оригінальних жартів для української аудиторії. У ході зіставного аналізу оригінальних та дубльованих скриптів встановлено основні стратегії перекладу, до яких вдаються фахівці при роботі з сучасним анімаційним дискурсом. Виявлено залежність вибору перекладацьких трансформацій від типу гумору та необхідності ліпсинку. Простежено тенденції до доместикації гумору, коли американські реалії замінюються зрозумілими українському глядачеві відповідниками. Окрему увагу приділено класифікації лексичних та стилістичних засобів, використаних для відтворення комічного ефекту. У роботі подано результати кількісного та якісного аналізу успішності адаптації жартів, який засвідчив високий рівень локалізації сучасних мультфільмів. Запропоновано висновки щодо ефективності різних перекладацьких прийомів при дубляжі розважального контенту.
Keywords: анімаційний фільм, дубляж, DreamWorks, гумор, адаптація, лексичні трансформації, перекладацькі стратегії, комічний ефект