Самосприйняття осіб з нарцисичними рисами особистості - Чаплак, Ян; Чуйко, Галина (Видавнича група«Наукові перспективи», 2026)
Стаття присвячена теоретичному аналізу тлумачення поняття нарцисизму у сучасній психологічній науці та проведенню емпіричного дослідження, що намагалося відповісти на проблемне питання щодо того, як сприймає себе особистість з різним проявом нарцисичних рис, які особистісні характеристики приписує собі / вважає своїми. Зазначається, що непатологічний нарцисизм може проявлятися як зверхність, самозакоханість, маніпулятивність, зокрема у самопрезентації, відчуття права та виключності, харизматичність і успішність, схильність повчати інших звисока та використовувати їх для отримання бажаного, що загалом потребує постійного зовнішнього підтвердження, захоплення ними, цінування їх неперевершеності та величі, їх неперевершеного вигляду та неймовірних досягнень. Охарактеризовано два основні види нарцисизму, які при всій відмінності характерних для виду рис, поєднує існування в кожного відчуття права. Констатується, що феномен нарцисизму досі залишається недостатньо вивченим, його загальноприйняте розуміння, визначення та тлумачення наразі відсутні у психологічній науці, а його концептуалізація ще очікує на завершення; що більшість науковців визначають нарцисизм описово, що позбавляє ці визначення чіткості. За результатами емпіричного дослідження зроблено висновки, що грандіозний нарцисизм характеризує наполегливість, самовпевненість, самовдоволеність, хвалькуватість, успішність, схильність проявляти гордість і повчати решту звисока, проявляти ворожість у ставленні до них, нетерпимість до критики; тоді як переважання в особистості рис вразливого нарцисизму пов’язано з такими її рисами, як підозрілість, надмірна самокритичність, сором’язливість, замкнутість, недовірливість, поступливість і схильність брати на себе відповідальність, підкорятися сильнішому, неприязне і вороже ставлення до інших.
Keywords: нарцисизм, грандіозний, прихований, риси особистості, сприйняття себе.