Формування готовності майбутніх практичних психологів до консультативної роботи із старшокласниками - Чаплак, Ян, Васильович (Інститут педагогіки і психології професійної освіти АПН України, 2006)
Дисертація присвячена дослідженню проблеми формування готовності майбутніх психологів до консультативної роботи з учнівською молоддю. Проаналізовано стан цієї проблеми в сучасній психолого-педагогічній науці, подано аналіз базових понять дослідження, конкретизовані основні проблеми і труднощі, з якими зустрічаються психологи в процесі консультативної взаємодії зі старшокласниками. Розроблено особистісно-акмеологічний підхід та описано шляхи його застосування у фаховій підготовці психологів-практиків з метою формування готовності до консультування учнівської молоді. Обґрунтовано концептуальну модель особистісно-акмеологічної готовності особистості майбутнього психолога-практика до консультативної взаємодії зі старшокласниками та вивчено особливості формування особистісно-професійного, теоретичного і практичного компонентів даного виду готовності студентів-психологів у вищому навчальному закладі. Обґрунтовано методичні рекомендації щодо формування готовності майбутніх практичних психологів до консультативної взаємодії зі старшими школярами.
Формирование готовности будущих практических психологов к консультативной работе со старшеклассниками
Formation of readiness of future practical psychologists to consultative work with senior pupils.
Дисертація присвячена дослідженню проблеми формування готовності майбутніх психологів до консультативної роботи з учнівською молоддю. Проаналізовано стан цієї проблеми в сучасній психолого-педагогічній науці, подано аналіз базових понять дослідження, конкретизовані основні проблеми і труднощі, з якими зустрічаються психологи в процесі консультативної взаємодії зі старшокласниками. Розроблено особистісно-акмеологічний підхід та описано шляхи його застосування у фаховій підготовці психологів-практиків з метою формування готовності до консультування учнівської молоді. Обґрунтовано концептуальну модель особистісно-акмеологічної готовності особистості майбутнього психолога-практика до консультативної взаємодії зі старшокласниками та вивчено особливості формування особистісно-професійного, теоретичного і практичного компонентів даного виду готовності студентів-психологів у вищому навчальному закладі. Обґрунтовано методичні рекомендації щодо формування готовності майбутніх практичних психологів до консультативної взаємодії зі старшими школярами.
Keywords: практичний психолог, консультативна робота зі старшокласниками, особистісно-акмеологічний підхід, концептуальна модель особистісно-акмеологічної готовності, особистісно-професійний, теоретичний і практичний компоненти готовності, програма і методика формування особистісно-акмеологічної готовності.; практический психолог, консультативная работа со старшеклассниками, личностно-акмеологический подход, концептуальная модель личностно-акмеологической готовности, личностно-профессиональный, теоретический и практический компоненты готовности, программа и методы формирование личностно-акмеологической готовности; practical psychologist, consultative work with senior pupils, personal-acmeological approach, personal-professional, theoretical and practical components of readiness, conceptional model of personal-acmeological readiness, formation of acmeological readiness