Особливості взаємозв'язку професійного самовизначення і комунікативних якостей у підлітків та юнаків - Боднарюк, Юліана (My University, 2023)
Кваліфікаційна робота присвячена вивченню теоретичних основ та емпіричному дослідженню проблеми професійного самовизначення підлітків та юнаків. У першому розділі роботи проводиться аналіз поняття «професійного самовизначення» в психологічній літературі, розглядаються специфіка цієї проблеми в контексті підлітків та юнаків, а також чинники, які впливають на професійний вибір цієї категорії осіб. Другий розділ містить результати емпіричного дослідження, яке вивчає взаємозв'язок комунікативних якостей особистості та професійного самовизначення підлітків та юнаків. Описано організацію дослідження та аналіз отриманих результатів. Кваліфікаційна робота містить висновки, які узагальнюють отримані результати, а також список використаних джерел та додатки. Робота допоможе зрозуміти і вивчити проблему професійного самовизначення серед підлітків та юнаків, а також взаємозв'язок цієї проблеми з їхніми комунікативними якостями особистості. The qualification work is devoted to the study of the relationship between professional self-determination and communicative qualities in adolescents and young men. The paper examines how questions about choosing a future profession and developing communication skills of this category of people interact. The work consists of two sections. The first chapter provides a theoretical analysis of the concepts of "professional self-determination" and "communicative qualities" in the context of psychological literature, examines the specifics of the problem of professional self-determination among adolescents and young men, as well as factors that influence the professional choice of this category of persons. The second section contains the results of an empirical study of the relationship between professional self-determination and communicative qualities of adolescents and young men. This section describes the organization of the study and the analysis of the results obtained. The paper contains conclusions that summarize the results obtained, as well as a list of sources and appendices used. The qualification work will help to reveal and clarify the relationship between professional self-determination and communication qualities in adolescents and young men, as well as understanding the importance of this aspect in their lives.