Односкладні речення в епістолярному дискурсі в лінгводидактичному аспекті - Кожокар, Ельвіра Василівна (My University, 2023)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню структури та семантики односкладних речень у текстах епістолярного стилю, а також методичним засадам їх вивчення в сучасній школі. Актуальність дослідження зумовлена тим, що жанр щоденника та специфіка функціонування в ньому односкладних конструкцій залишаються недостатньо вивченими аспектами на периферії мовознавства. Об’єктом аналізу став «Щоденник» Олександра Довженка, у якому виявлено та систематизовано різні типи односкладних структур: означено-особові, неозначено-особові, безособові, інфінітивні та номінативні речення. У роботі доведено, що використання таких конструкцій в епістолярному дискурсі вмотивоване жанровими особливостями щоденника — фрагментарністю, лаконічністю та я-нарацією. Теоретична частина праці висвітлює еволюцію вивчення функціональних стилів у школі, де акцент зміщується з суто граматичного підходу на функціонально-стилістичний та комунікативний. Практична значущість дослідження полягає в розробці методичних рекомендацій, системи вправ та планів-конспектів уроків для 8 класу, спрямованих на формування мовної та комунікативної компетенцій учнів через аналіз епістолярних текстів. Результати дослідження можуть бути використані вчителями-словесниками для вдосконалення методики викладання синтаксису та стилістики в закладах загальної середньої освіти.
Keywords: односкладні речення; епістолярний стиль; епістолярний дискурс; щоденник; Олександр Довженко; лінгводидактика; заклади загальної середньої освіти; синтаксис; комунікативна компетенція