Юрисдикція Конституційної Ради Франції щодо фінансових законів - Havrylyuk, Ruslana (Видавництво “Рута”, 2004)
Характерною рисою правотворчості та правозастосування у державах рубежа ХХ-ХХІ століть стало посилення контролю за законністю даних процесів і процедур. Причому здійснюється така перевірка у все більшій кількості держав спеціалізованими органами на найвищому рівні. По цьому шляху іде й українська держава. Оскільки вона одна з наймолодших і найменш досвідчених демократій Європи та світу, їй особливо цікавий та корисний досвід більш досвідчених держав. Однією з таких є Франція, еволюція якої за багатьма сутнісними характеристиками чи не найближча до державотворчих процесів у сучасній Україні. Останнім часом у Франції все більшого значення набуває контроль за законами про публічні фінанси, насамперед за законами про бюджет і тими, що визначають порядок фінансування державних структур і програм. Практика показала, що конституційний контроль за фінансовими законами у Франції відзначається рядом специфічних рис. Зокрема, тут перевіряється не тільки закон у його матеріальному сенсі, тобто зміст закону, але й закон у його формальному аспекті, тобто дотримання законної процедури його прийняття.
Keywords: право звернення; об’єкт фінансового закону; предмет регулювання фінансового закону; регламентний акт; підстави оскарження фінансового закону; конституційні принципи