Особливості переживання проявів та ознак птср у військовослужбовців із бойовим досвідом - Куцак, Олена (My University, 2023)
Посттравматичноий стресовий розлад (ПТСР) - один з найбільш актуальних та водночас найменш досліджених психологічних станів. ПТСР виникає в результаті переживання особою травматичних подій, що можуть мати катастрофічні наслідки для її психічного та фізичного здоров'я. Особлива увага сучасних досліджень присвячена виявленню особливостей прояву та ознак переживання стресу у військовослужбовців. У роботі проведений аналіз наукової літератури з проблематики ПТСР у військовослужбовців. Визначені особливості емоційної сфери військовослужбовців, охарактеризовані особливості їхніх посттравматичних реакцій. Виявлені прояви та ознаки посттравматичного стресового розладу військових із бойовим досвідом. Проаналізовані теоретичні напрацювання з окремих аспектів теми ПТСР у військовослужбовців., визначені прояви та ознаки посттравматичного стресового розладу досліджуваних. У роботі також емпірично досліджено та проаналізовано значення стресогенних факторів для військовослужбовців в залежності від складу сім’ї, тривалості служби та військового звання. Проведений аналіз емпіричного дослідження вказує на те, що значення стрес-факторів для військовослужбовців відрізняється в залежності від військового звання. Найбільш вираженою ознакою ПТСР у військовослужбовців рядового складу було виявлено фізіологічну збудливість. Натомість, в офіцерів на першому місці – симптом уникнення. Емпірично доведено, що вибір основних стрес-факторів військовими залежить від тривалості їхнього бойового досвіду.