Українське підліткове фентезі та потенціал його вивчення в системі ЗЗСО (на матеріалі роману "Бісова душа, або Заклятий скарб" В. Арєнєва) - Андрушко, Марія Володимирівна (My University, 2022)
У магістерській роботі розглянуто актуальні питання сучасної української фентезійної літератури для підлітків, тематику деяких творів сучасних українських письменників. Запропоновано дослідження перспективи розвитку жанру фентезі в сучасному суспільстві. Визначено особливості міфомагічного світогляду українського фентезі на матеріалі твору Володимира Арєнєва «Бісова душа, або Заклятий скарб». На основі аналізу, узагальнення та систематизації наукових джерел викладено погляди на жанрові ознаки та особливості міфопоетики українського фентезі. Зазначено, що читання фентезі на уроках позакласного читання розвиває уяву, пізнавальні здібності учнів, допомагає оцінювати роль реального й фантастичного в художній структурі твору. Подано методичні рекомендації щодо розробки уроків позакласного читання чи вивчення фентезі на факультативних заняттях.
Keywords: підліткова література; поетика; жанр; фентезі; методика