БУКОВИНСЬКЕ ПРАВО І ГОЛЛІВУД: ВПЛИВ МАРКУСА ПРЕМІНГЕРА НА АМЕРИКАНСЬКИЙ КІНЕМАТОГРАФ - Krainii, Pavlo; Sarybaieva, Ganna; Diachuk, Mariia (My University, 2026)
Юридичний факультет Чернівецького націо- нального університету має свою унікальну та багатогранну історію. Будучи створеним як один із перших факультетів Університету Франца Йосифа у 1875 році він підготував не одне покоління науковців, прокурорів, суддів, публічних службовців. На весь світ відомі імена Йозефа Шумпетера, Євгена Ерліха, Ганса Гросса, Карла Гіллера, чиї життя та професійне становлення тісно пов’язані із буковинською правничою школою. Сформований правничий факультет на Буковині забезпечував не лише потребу Австро-Угор- ської імперії у забезпеченні діяльності органів влади ква- ліфікованими правниками, але й поширювала далеко за її межі культурні цінності. Перенесення буковинського світо- гляду відбувалось й після розпаду імперії. Велика кількість випускників факультету добре себе зарекомендували на відповідних посадах не лише в межах Австро-Угорщини, але й далеко за її межами. Секретом визнання буковинської правничої школи було те, що місто Чернівці та весь регіон був мультикультурним, де, у дискусії, досить часто знахо- дили спільну думку різні за поглядами представники інте- лігенції. Юридична спільнота була теж одним із драйверів тодішнього суспільного диспуту. Тут і далі термін “буковинська правнича школа” означає комплекс правових знань, професійної етики та толерантності, що формувалися в Чернівцях та визначали правову практику регіону. Одним із випускників правничого факультету австрій- ського періоду був Маркус Премінгер. Його унікальний життєвий шлях, схожий на створений голлівудським режи- сером сценарій про людину, яка через складні, а подекуди – непереборні обставини, стала одним із кращих правників Чернівців у перше десятиліття XX століття. Єврей за похо- дженням, правник за покликанням, його найвищим про- фесійним визнанням стало призначення на керівну посаду у Генеральній прокуратурі Австро-Угорщини. Його вплив на своїх синів – Отто та Інго був наскільки суттєвим що вони у своїй майбутній професійній режисерській та про- дюсерській діяльності неодноразово повертались до питань справедливості, рівноправ’я, недискримінації тощо. Окрім створення належних умов для їх розвитку, а також, перебу- вання тривалий час на Буковині, так чи інакше, вплинуло на формування у майбутнього голлівудського режисера Отто Премінгера світогляду який він неодноразово пере- даватиме героям своїх кінострічок. Його фільми середини 1940 та початку 1950 років, сьогодні, визнані класикою Гол- лівуду. Якщо про режисера О. Премінгера видано не одну біографічну книгу, присвячено десятки та сотні інтерв’ю із зірками Голлівуду того часу, то про його батька, М. Премін- гера нам відомо не так багато. Це спонукало нас дослідити архівні матеріали Наукової бібліотеки Чернівецького націо- нального університету імені Юрія Федьковича, Державного архіву Чернівецької області, документів з фондів Управ- ління військового архіву Австрійського державного архіву, біографічних книг О. Премінгера та його спогадів. Опра- цювання вищеперерахованих джерел дозволив прослідку- вати вплив правовий, культурних та суспільних цінностей що формувались на Буковині в австро-угорський період та відобразились у голлівудському кінематографі. Важливу роль у цьому належить Маркусу та Отто Премінгеру.
Keywords: Австро-угорська імперія; Університет Франца Йосифа; буковинське право; буковинська толерантність; Генеральна прокуратура Австро-Угорщини; Голлівуд; Маркус Премінгер; Отто Премінгер