Урбанізаційні процеси в західному регіоні України: ретроспективно-хорологічний аналіз - Джаман, Ярослав; Чернюх, Андрій (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Розглянуто ретроспективні особливості урбанізаційних процесів у західному регіоні України. Виділені часові проміжки і встановлені поселення надання магдебурзького права і статусу міста (у ХІІ-ХІV ст. – 15 міст, ХV-ХVІ – 48, ХVІІ-ХVІІІ – 19 і ХІХ-ХХ ст. – 36 міст). Охарактеризовано темпи приросту кількості міського населення і рівня урбанізованості областей західноукраїнського регіону в другій половині ХХ ст. і проведено порівняльний аналіз із середніми показниками по Україні. Проаналізовано динаміку чисельності населення найбільших, великих і середніх міст впродовж 125 років (1897-2022). Визначені темпи приросту людності міст за категоріями (впродовж 1959-2022 рр.)
Urbanization processes in the western region of Ukraine: a retrospective-chorological analysis
Keywords: урбанізація; урбанізаційні процеси; агломерація; великі міста; середні міста; системи поселень; динаміка; ретроспективний аналіз; західний регіон; Україна