Міжнародні новини на сторінках газети „Буковина” (1885– 1887 рр.) - Попович, Юлія Олександрівна (WYDAWNICTWO UNIWERSYTETU RZESZOWSKIEGO, 2021)
У статті поставлено за мету дослідити, наскільки висвітлення міжнародних подій знайшло своє відображення на сторінках газети «Буковина» у 1885–1887 рр.. Міжнародні новини – це важлива ніша у світовому інформаційному просторі як в нинішні, так і в минулі часи. 1885 рік – якісно новий етап у розвитку української періодики Буковини, знаковим явищем став вихід у світ першої національної газети «Буковина». Газета виходила у Чернівцях, починаючи з 1 січня 1885 р. і по 13 січня 1910 р., відновила свою роботу з 1 січня 1915 р. З перервами друкувалася у Відні по 3 травня 1918 р. Після відходу російських військ з Чернівців «Буковина» з 15 травня по 10 грудня 1918 р. знову виходила у Чернівцях. З приходом окупаційної румунської влади на Буковину видання часопису було заборонено. Газета «Буковина» – це основне джерело інформації для населення Північної Буковини наприкінці ХІХ ст. з чітко вираженою редакційною орієнтацією на Наддніпрянську Україну. На своїх сторінках видання порушувало актуальні для того часу теми суспільно-політичного характеру, залишило помітний слід у галузі художньої літератури, критики і публіцистики, книговидавничої справи, популяризації загальноукраїнської періодики. Газета впродовж свого існування була насичена інформацією найрізноманітнішого спрямування. Редактори та автори часопису намагалися всебічно висвітлювати ті чи інші події, які відбувалися не лише в Україні, але й на міжнародній арені. Із 70 проаналізованих за три роки чисел «Буковини» ми виділили 35 номерів, в яких активно описано міжнародне життя, найчастіше у рубриці «Що нового въ свƀтƀ?». Загалом за 1885–1887 рр. у рубриці «Що нового въ свƀтƀ?» виявлено 178 невеликих інформаційних повідомлень на міжнародну тематику. Всі матеріали в основному мали політичне підґрунтя. Це дало підстави виділити такі основні тематичні напрямки серед публікацій: болгарсько-турецькі відносини; грецько-турецькі стосунки; польське питання у прусському сеймі; новини з Європи та інших країн; російське бачення подій у світі та ситуація у самій Росії. Отже, за нашими підрахунками, 1885 р. не був багатим на світові новини, мабуть тому, що газета лише набувала обертів на інформаційному полі та не мала ще постійних дописувачів чи інформаторів з цієї проблематики. Найпліднішим на міжнародні новини виявився 1886 р. Матеріали у рубриці за цей рік подаються чітко та виокремлено по кожній країні, виділені в окремі абзаци. У 1886 р. спостерігаємо, що матеріали під заголовком «Що нового въ свƀтƀ?» з’являються майже в кожному числі. Отож, констатуємо, що міжнародні події міцно закріпили свої позиції на сторінках «Буковини» саме з цього року, оскільки єдина публікація в 1885 р. («Що въ свƀтƀ чувати?») з 1886 р. переросла у постійну рубрику. Кожен випуск рубрики складався з декількох повідомлень і кожне з них розпочиналося назвою держави, з якої була звістка. Окремих заголовків до інформацій майже не було. Щодо 1887 р., то спостерігаємо певну трансформацію цієї рубрики – з коротких повідомлень – до невеликого огляду політичної ситуації переважно в країнах Європи. Увага в дослідженні зосереджена на аналізі структури і змістовому наповненні, проблемно-тематичному та жанровому контенті.
International news in the newspaper „Bukovyna” (1885–1887)
Keywords: газета "Буковина"; періодика; преса Буковини; міжнародні новини; wiadomości międzynarodowe; gazeta „Bukowina”; periodyk; prasa Bukowiny