Землеробство та меліорація - Назаренко, Іван Іванович; Смага, Іван Степанович; Польчина, Світлана Михайлівна; Черлінка, Василь Романович (Книги-ХХІ, 2006)
Сільське господарство поєднує в собі дві основні галузі виробництва - рослинництво і тваринництво. Завдання рослинництва - вирощування сільськогосподарських рослин, які перетворюють енергію сонячного проміння в енергію органічної речовини. Основою успішного розвитку тваринництва є міцна кормова база, створення якої неможливе без рослинництва. Тому поєднання галузей рослинництва і тваринництва є основою раціональної організації сільськогосподарського виробництва. Прогресивний розвиток суспільства грунтується на стабільному виробництві продуктів харчування. Основою цього виробництва виступає землеробство, яке дозволяє формувати урожаї сільськогосподарських культур, забезпечуючи населення продуктами харчування, тваринництво - кормами, багато галузей промисловості - сировиною. У ранній період свого розвитку землеробство ототожнювалося із сільським господарством, а пізніше - виділилося в самостійну галузь, об'єднавши рослинництво, овочівництво, плодівництво, виноградарство, луківництво тощо. У сільському господарстві земля - це головний засіб виробництва, оскільки одночасно являє собою предмет і засіб праці. Саме визначальна її властивість - родючість - основою теорії раціонального ведення землеробства. Крім того, результати землеробської праці значно залежать від природних умов. Землеробство - це галузь господарської діяльності, де людина найбільш активно впливає на навколишнє середовище. Від цього залежить не тільки якість виробленої продукції та здоров’я людини, але й життя всього живого на землі. Тому дуже важливо розв’язати проблему підвищення стійкості землеробства, розширеного відтворення родючості грунту тощо.
У підручнику викладені наукові основи землеробства. Висвітлені питання про фактори та умови життя рослин, бур'яни, сівозміни, системи землеробства, зрошувальні, осушувальні та інші види меліорацій, родючість грунту та методи її підвищення. Розкрито суть основних заходів із підвищення врожайності сільськогосподарських культур: зниження забур'яненості посівів, застосування раціональних сівозмін і систем обробітку грунту. Розглянуті найпоширеніші прийоми регулювання водно-повітряного, теплового і поживного режимів грунтів. Для студентів агрономічних та землевпорядних спеціальностей вищих навчальних закладів, викладачів і спеціалістів відповідного профілю.
Keywords: землеробство, сівозміна, бур'яни, обробіток грунту, закони землеробства