Соціально-економічні диспропорції, як найважливіші аспекти розвитку територіальних громад на прикладі Чернівецького району - Буга, Іван Михайлович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У роботі зазначаються основні чинники виникнення таких дисбалансів, а саме – відмінності в природно-ресурсному потенціалі, демографічних процесах, рівні економічної активності, доступності соціальної інфраструктури та якості життя населення в межах окремих громад. Проаналізовано особливості просторової організації економіки, вказано на відмінності у рівні розвитку промислової, аграрної, туристично-рекреаційної сфер, а також чинники, які гальмують процес формування рівноцінних умов для функціонування місцевого самоврядування. Робота спрямована на виявлення просторової асиметрії в межах Чернівецького району, вказує на соціально-економічні виклики для територіальних громад, а також окреслює можливі напрями їх подолання шляхом оптимізації природокористування, активізації місцевої економіки, забезпечення доступності соціальних послуг, сприяння збалансованому просторовому розвитку.
Socio-economic disparities as the most important aspects of the development of territorial communities on the example of Chernivtsi district
Keywords: соціально-економічні диспропорції; Чернівецький район; територіальна громада; розвиток території