Розвиток зв'язного мовлення на уроках фонетики - Баланюк, Анастасія Іванівна (My University, 2023)
Об’єкт дослідження: процес розвитку зв’язного мовлення як складника мовленнєвої змістової лінії під час вивчення фонетики в 5-х классах. Мета роботи: теоретично обґрунтувати роль фонетики у розвитку мовлення п’ятикласників, виявити причини фонетичних порушень та розробити систему методів і вправ для формування комунікативних навичок в умовах Нової української школи (НУШ). У роботі розкрито сутність мовлення як лінгвістичного феномена, проаналізовано специфіку усного мовлення (динамічність, ситуативність, індивідуальність) та його зв’язок із фонетичною системою мови. Досліджено модельні навчальні програми та підручники (зокрема О. та В. Заболотних), визначено потенціал фонетичних тем для вдосконалення культури мовлення. Розроблено та запропоновано методику подолання фонетичних і орфоепічних помилок (зокрема діалектного впливу) через систему мовленнєвих експериментів, орфоепічних тренінгів, творчих конструкторів та лінгвістичних ігор.
Keywords: розвиток зв’язного мовлення; фонетика; лінгводидактика; комунікативно-діяльнісний підхід; орфоепічні норми; мовленнєва компетенція