ІНДЕКС БЛАГОПОЛУЧЧЯ МОЛОДІ ЯК ІНДИКАТОР ТРАНСКОРДОННОЇ СПІВПРАЦІ М. ЧЕРНІВЦІ - Сабадаш, Наталія (Транскордонна співпраця – випробування кризами: пошуки ефективності та результативності: зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. семінару. Чернівці: Чернівецький нац. ун-т. 2022. С. 66–68., 2022)
Основна роль транскордонного співробітництва в інтеграційних процесах визначається можливістю прискорення процесів вирівнювання якості життя населення прикордонних територій, щонайменше, до середньоєвропейського та досягнення вільного руху товарів, людей і капіталів через кордон до повної інтегрованості простору. Одним з основних завдань транскордонного співробітництва є нівелювання (пом’якшення) негативного впливу кордонів на життя звичайних громадян. Розуміння того, що люди і зокрема молодь та їх розвиток є найважливішою сферою суспільного розвитку почало набувати все більшого розповсюдження та підтримки у соціальних та економічних дослідженнях, і поступово матеріалізуватися у програмах національного розвитку. ООН на вимогу часу розробила Індекс благополуччя молоді.