Розвиток емоційного інтелекту у процесі здобуття професійної освіти у соціономічній сфері - Бондаренко, Ірина (My University, 2022)
Емоційний інтелект є тим субстратом, на основі якого відбувається успішна самореалізація та соціалізація. Якщо IQ визначає потенціал людини в оперуванні інформацією, схемами, правилами тощо, то ЕQ дозволяє людині стати успішною через розуміння власних переживань та станів інших людей, налагодження з ними конструктивної взаємодії, гнучко пристосовуватись до нових, змінних умов навколишнього середовища. Особливо, коли мова йде про здобуття вищої освіти фахівців системи «людина-людина», управління емоційними станами стає завданням номер один. Вивченням психологічної анатомії емоційного інтелекту вчені та практики займаються давно та успішно, але введення вивчення цього феномену у формат здобуття професійної освіти вимагає від психологічної науки та практики нових пошукових активностей, чим, власне, і обумовлена актуальність нашого дослідження. Об’єктом роботи є емоційний інтелект особистості. Предметом є психологічні параметри емоційного інтелекту в умовах здобуття професійної освіти. Метою роботи є розвиток емоційного інтелекту здобувачів вищої освіти. Завдання: 1. Здійснити аналіз феномену емоційного інтелекту. 2. Виявити особливості прояву емоційного інтелекту у здобувачів вищої освіти. 3. Визначити ефективну стратегію розвитку емоційного інтелекту в процесі здобування професійної освіти.
Keywords: емоційний інтелект; здобуття професійної освіти; сфера "людина-людина"