Історія олімпійського руху на Буковині як складова олімпійської освіти в Україні. - Балацька Лариса; Григоришина Тетяна. (. Фізична культура, спорт та здоров’я нації., 2020)
Актуальність теми дослідження.Досліджується спроба відтворити історичні відомості про учасників Олімпійських ігор, які вийшли родом з Північної Буковини, виступали за Буковину чи були уродженцями цього краю. Встановлено, що перший видспорту, де буковинці показали результати – стрільба з гвинтівки. Виявлено всі персоналії, що взяли участь, відіграли помітну роль у розвитку Олімпійського руху. Загалом буковинських учасників окреслено в контексті трьох історичних періодів: перебування під Румунією (1918-1940рр.), Радянський період (1940-1990рр.), незалежність України (1991р. і дотепер). Мета статті – комплексне вивчення динаміки розвитку історії олімпійського руху на Буковині в контексті трьох історичних періодів. Методологія дослідження.У статті використано такі наукові методи: аналізу літератури, періодичних видань, архівних збережень і документів, методи періодизації. Результати роботи.За весь період історії олімпійського руху на Буковині шістнадцять спортсменів взяли участь в Олімпійських іграх, дев’ять з них народились у цьому краї, але через сімейні обставини продовжували свою спортивну діяльність в інших областях, країнах. І-ий період відзначено чотирма спортсменами-буковинцями, які брали участь в Олімпійських іграх 1924, 1936рр. За час перебування України в складі Радянського Союзу знову чотири спортсмени з Буковини входили до складу збірної – 1960,1964, 1968, 1976, 1988рр. За період незалежності України, починаючи з Олімпійських ігор в Атланті 1996р. по 2016р. у Ріо-Де-Жанейро, у складі збірної команди України було вісім спортсменів-представників від Буковинського краю.
Keywords: Буковина, ігри Олімпіад, історичні періоди, спортсмени, учасники