Топос міста у творчості буковинських письменників та вивчення цього аспекту в ЗЗСО - Саблук, Тетяна Юріївна (My University, 2024)
Робота присвячена дослідженню топосу міста у творчості буковинських письменників та його аспектів вивчення у закладах загальної середньої освіти. У дослідженні проаналізовано особливості відображення міського простору в поетичних текстах Володимира Вознюка, Мирослава Лазарука, Миколи Бучка, визначено його семантичне й символічне значення у контексті творчості авторів Буковини. Окрему увагу приділено методичним аспектам інтеграції цієї тематики у шкільний курс літератури. Теоретична частина охоплює аналіз художніх текстів буковинських письменників з точки зору урбаністичних мотивів, формування образу міста як соціокультурного феномену. Практична частина містить рекомендації щодо впровадження теми міста в навчальні програми, розробку завдань і проектів, які сприяють формуванню у школярів навичок аналізу літературного простору. Практичне значення роботи полягає у розробці методичних матеріалів, які можуть бути використані вчителями для поглиблення вивчення літератури рідного краю, формування культурної ідентичності учнів та розширення їхніх уявлень про роль міського простору в художньому тексті. Матеріали роботи можуть бути корисними для вчителів української літератури, методистів та студентів педагогічних спеціальностей.
The City Topos in the Works of Bukovinian Writers and Its Study in Secondary Schools
Keywords: топос міста; буковинська література; літературний простір; методика навчання; шкільна література; урбаністика; культурна ідентичність