Розвиток сільських територій в умовах децентралізації - Белей (Belei), Cвітлана (Svitlana) (My University, 2021)
У статті розглянуто соціально-економічні аспекти розвитку сільських територій в умовах децентралізації управління, особливості організації життєдіяльності сільських територій та формування потенціалу для розвитку. Обґрунтовано необхідність активізації діяльності у напрямі децентралізації влади та впровадження сучасних принципів економічного реформування сільських територій. Підтверджено, що процес децентралізації влади є складним процесом із значною кількістю суперечностей, пов’язаних із пошуком найкращої форми організації місцевого самоврядування, а дефініція «децентралізація» є багатоаспектною та розглядається по різному. Виокремлено завдання децентралізації системи управління та їх охарактеризовано. Ідентифіковано ризики та загрози процесу децентралізації управління й обґрунтовано ймовірність впливу на рівень соціально-економічного розвитку сільських територій. Акцентовано увагу на тому, що для підвищення ефективності політики децентралізації необхідним є формування цілісного бачення відповідних заходів, чітких критеріїв їх оцінювання та прогнозування їх впливу на соціально-економічний розвиток сільських територій. З’ясовано, що громадам не вистачає як бюджетів коштів, так і власних ресурсів для реалізації проектів розвитку. Така тенденція пов’язана із існування упродовж тривалого часу дотаційного характеру діяльності більшості сільських рад. Вирішення цієї проблеми полягає у залученні додаткових небюджетних джерел. Обґрунтовано, що за таких умов зростає значимість діяльності, яка пов'язана із залученням, акумуляцією й мобілізацією наявних і вільних ресурсів у громаді та суспільстві, реалізацією операцій, що супроводжують ці процеси з метою їх подальшого розміщення у значимих неприбуткових проектах.
Development of rural areas in conditions of decentralization
Keywords: децентралізація; сільські території; соціально-економічний розвиток; ризики; можливості; загрози