СКЛАДАННЯ ПРОЕКТУ ГЕОІНФОРМАЦІЙНОГО ТА ГЕОДЕЗИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИ ВСТАНОВЛЕНІ СОНЯЧНИХ ПАНЕЛЕЙ - Сзкірка, Любов Павлівна (Чернівецький національний університет імені Ю.Федьковича, 2023)
Актуальність теми полягає в тому, що в сучасному світі електроенергія стала необхідною складовою для розвитку та забезпечення комфортного способу життя. Вона використовується в усіх сферах господарської діяльності. Виробництво енергії за традиційними джерелами стає екологічно небезпечним, і кожнорічно воно стає все дорожчим. Запаси нафти та газу зменшуються, що призводить до збільшення їхньої вартості. Саме тому суспільство активно переходить на альтернативні джерела енергії. Альтернативна енергетика представляє галузь енергетики, яка забезпечує вироблення електричної, теплової та механічної енергії з мінімальним впливом на довкілля та зниженням ризику техногенних катастроф [1]. До альтернативних джерел енергії відносяться енергія сонця, гідроенергія, геотермальна енергія, енергія вітру та біомаса. Використання цих джерел енергії сприятиме зменшенню викидів шкідливих речовин у навколишнє середовище, редукції залежності від традиційних видів палива, а також створенню додаткових можливостей для різних галузей господарства. Сонячне випромінювання, яке досягає поверхні планети, є потужним та екологічно чистим джерелом енергії. Цей вид енергетики відзначається радіаційною безпекою, а також виробництвом енергії без утворення вуглекислого газу.
СКЛАДАННЯ ПРОЕКТУ ГЕОІНФОРМАЦІЙНОГО ТА ГЕОДЕЗИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИ ВСТАНОВЛЕНІ СОНЯЧНИХ ПАНЕЛЕЙ
Сонячне випромінювання, яке досягає поверхні планети, є потужним та екологічно чистим джерелом енергії. Цей вид енергетики відзначається радіаційною безпекою, а також виробництвом енергії без утворення вуглекислого газу. Пряме перетворення сонячного випромінювання в електричну енергію за допомогою сонячних панелей є наибільш перспективним методом отримання електроенергії. Розвиток сонячної енергетики в Україні є важливим не тільки через обмежені резерви традиційних джерел енергії, але й у зв'язку з зростанням навантаження на довкілля.
Keywords: сонячні панелі, ГІС