МОБІЛЬНІ ДОДАТКИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ВІЗУАЛІЗАЦІЇ ДАНИХ НА УРОКАХ ГЕОГРАФІЇ - Рижа, Анна (Рижа, А. (2025). МОБІЛЬНІ ДОДАТКИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ВІЗУАЛІЗАЦІЇ ДАНИХ НА УРОКАХ ГЕОГРАФІЇ. Бакалаврська робота, Географічний факультет. Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено теоретичні та методичні основи використання мобільних додатків як засобу візуалізації географічної інформації в шкільному навчанні. Розкрито поняття та особливості візуалізації у географічній освіті в контексті цифровізації. Проведено класифікацію мобільних додатків за функціональними ознаками та дидактичним призначенням. Проаналізовано потенціал таких додатків, як Google Earth, Maps.me, EarthViewer, GeoGuessr тощо, у формуванні просторового мислення, аналітичних і дослідницьких навичок учнів. На основі педагогічної практики в школі розроблено приклади уроків, завдань та сценаріїв, що інтегрують цифрові інструменти у навчальний процес. Проведено анкетування учнів щодо ефективності мобільного навчання. Виявлено позитивні зрушення в мотивації та залученості учнів. Запропоновано методичні рекомендації для вчителів щодо оптимального використання мобільних додатків на уроках географії як засобу підвищення якості освіти та формування ключових компетентностей.
Mobile Applications as a Tool for Data Visualization in Geography Lessons
Keywords: мобільні додатки, візуалізація даних, географія, просторове мислення, цифрова освіта