Проблеми та перспективи інформаційного забезпечення моніторингу земель - Беспалько, Руслан; Романко, Р.М. (Міжвідомчий науково-технічний збірник «Геодезія, картографія і аерофотознімання»., 2013)
Моніторинг земель – це система спостереження за станом земель з метою своєчасного виявлення змін, їх оцінки, відвернення та ліквідації наслідків негативних процесів. Необхідно зазначити, що моніторинг земель є як самостійною системою, так і складовою частиною моніторингу навколишнього природного середовища. Зважаючи на це, розвивати і вдосконалювати ці системи потрібно, гармонізуючи законодавчо-нормативну, теоретико-методологічну та техніко- економічну основи. Актуальними як для держави, так і для приватних користувачів будь-якого інформаційного ресурсу є питання його достовірності, повноти відомостей, адекватності існуючому стану, правовій обґрунтованості та порівняльності, що гарантуватиме відповідний рівень довіри до такої інформації. Варто зазначити, що окрім вирішення внутрішньодержавних завдань за допомогою моніторингу, Україна ще й зобов’язалась адаптувати власну систему моніторингу навколишнього середовища до вимог аналогічної загальноєвропейської системи. Проте без вдосконалення якості інформаційної складової всі спроби створити систему моніторингу європейського зразка будуть марними. Інформаційне забезпечення моніторингу земель повинно складатися з даних, які мають необхідну повноту для об'єктивної оцінки ситуації, її моделювання та прогнозування.
Keywords: земельні відносини; управління земельними ресурсами; моніторинг; інформаційне забезпечення