Вплив фазової стабільності системи Fe–Ni–Cr–W на формування гальванічних антидифузійних структур у термоелектричних перетворювачах енергії на основі матеріалів Bi–Te - Кречун, Марія (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Дисертація присвячена теоретичному вивченню впливу фазової стабільності системи Fe–Ni–Cr–W на формування гальванічних антидифузійних структур у термоелектричних перетворювачах енергії на основі матеріалів Bi–Te. Робота спрямована на обґрунтування складу антидифузійних шарів, здатних забезпечити структурну та фазову стабільність контактних з’єднань і підвищити довговічність термоелектричних модулів. Показано, що поєднання аналізу фазових діаграм із параметрами хімічного зв’язку є ефективним інструментом для прогнозування їх стабільності та вибору складу покриття. Встановлені закономірності взаємозв’язку між параметрами хімічного зв’язку та фазовою стабільністю забезпечують оптимізований підбір компонентів покриття з урахуванням їх дифузійної інертності, електропровідності та сумісності з термоелектричним матеріалом і припоєм. Запропонований підхід може бути застосований при оптимізації режимів гальванічного осадження та формування термічно стабільних бар’єрних шарів із низьким контактним опором. Отримані результати можуть бути впроваджені при проєктуванні багатошарових металевих покриттів для термоелектричних перетворювачів енергії з підвищеною термічною та дифузійною стабільністю.
Keywords: напівпровідник; термоелектричні матеріали; наноструктура; тверді розчини; телуриди; n- p- типи; опір; контакт; хімічний зв’язок; бінарні сполуки; теоретичні моделі; квантові закономірності; електронна густина; діаграми стану; матричний метод