ВПЛИВ НЕТРАДИЦІЙНИХ ЗАСОБІВ ОЗДОРОВЛЕННЯ НА УРОКАХ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ НА СТАН ЗДОРОВ’Я ПІДЛІТКІВ - Губка, Анна; Єремія, Яна (Харків : Східноукраїнська організація «Центр педагогічних досліджень», 2021)
Проблема здоров’я підростаючого поко- ління, майбутнього нашої країни набуває першочергового значення в сучасних економічних та екологічних умовах. Останнє десятиліття ознаменувалося значним погіршенням здоров’я молоді як у всьому світі, так і в нашій країні. За останні 10-15 років в Україні склалася три- вожна ситуація: різко погіршився стан здоров’я та фізична підготовленість учнів підліткового віку, відсоток здорових підлітків постійно зменшується. У зв’язку з цим в умовах старшої школи та сім’ї необхідно організувати здоров’язберігаюче середовище, включаючи використання не лише сучасних лікувально-профілактичних засобів, організацію емоційного забарвлення уроку фізичної культури, психологічно ком- фортного здоров’я, покращення життя, використання нових технологій, забезпечення умов для максимально можливої фізичної активності, а й використання нетрадиційних методів оздоровлення учнів підліткового віку на уроках фізичної культури. Тому, постає гостра необхідність у пошуці нових засобів оздоровлення, котрі можна активно використовувати в умовах навчального закладу на уроках фізичної культури. Одними із таких є нетрадиційні засоби оздоровлення, котрі поліпшують стан здоров’я підлітків та підвищують рівень вмотивованості до занять фізичною культурою в навчальному закладі та за його межами.