АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПУБЛІЧНОЇ СЛУЖБИ В ДЕРЖАВІ ІЗРАЇЛЬ: КІЛЬКА УРОКІВ ДЛЯ УКРАЇНИ - Krainii, Pavlo (My University, 2025)
У статті аналізується сучасне законодавство про публічну службу в Державі Ізраїль. Встановлено, що впродовж усього часу незалежності в Державі Ізраїль сформовано дієвий та ефективний інститут публічної служби. Основи адміністративно-правового регулювання публічної служби сформовані не лише в нормах Основних Законів та галузевого законодавства, а й завдяки домінуванню людиноцентричної парадигми у відносинах між державою та особою. Істотний вплив здійснено завдяки впливу системи загального права та кращих практик функціонування публічної влади в країнах Європи. Окремі положення законодавства, що стосуються особливостей призначення особи на посаду публічної служби, визначення її повноважень, виконання обов’язків щодо недопущення конфлікту інтересів та юридичної відповідальності за невиконання чи неналежного виконання своїх обов’язків, схожі на норми законодавства про публічну (державну) службу. Доведено, що діяльність публічних службовців в Ізраїлі здійснюється на засадах поваги до прав людини, її свобод, служіння інтересам ізраїльського суспільства та забезпечення публічного інтересу. Окремий позитивний досвід може бути використано для вдосконалення функціонування інституту державної служби в Україні.
Keywords: права людини; людиноцентризм; публічна служба; Комісія державної служби; Кнесет; Державний контролер; Верховний суд Ізраїлю