КОМПЛЕКСНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАСОБІВ ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ПОСТКОВІДНИМ СИНДРОМОМ - Гуліна, Лариса Василівна; Корнєєва, Вікторія; Логуш, Леся Геннадіївна; Зендик, Олена Всеволодівна; Зінченко, Наталія (My University, 2022)
Реабілітація після COVID-19 потрібна кожному, тому що у всіх пацієнтів після хвороби спостерігається слабкість, головний біль, задишка, підвищена пітливість і пригнічений нaстрій. Цей симптомокомплекс має умовну нaзву «постковідний синдром». Останні дослідження свідчать, що від 10 до 20% пацієнтів із COVID-19, які пройшли гостру симптоматичну фазу, відчувають наслідки захворювання ще через 12 тижнів після встановлення діагнозу. Хоч спеціалісти активно вивчають цей новий стан, але все ще існують серйозні побоювання щодо діагностичної ідентифікації, що може обмежувати найкращий терапевтичний підхід. Програми фізичних вправ і рівні фізичної активності є відомими модуляторами клінічних проявів і прогнозу багатьох хронічних захворювань. Дана робота узагальнює сучасні дані щодо синдрому пост-COVID-19, щоб сприяти кращому пізнанню хвороби та пояснює, як регулярні фізичні вправи можуть покращити багато з цих симптомів і зменшити довгострокові наслідки COVID-19.
Keywords: COVID-19, жінки, фіззична терапія, відновлення , дихальна гімнастика