Оцінка фінансової стійкості лісогосподарського підприємства - Марусяк, Наталія; Харовська, А.В. (Наукове видавництво ТОВ `"ДКС Центр`", 2023)
У статті проведено аналіз поточного рівня фінансової стійкості лісогосподарського підприємства за період 2019—2021 роки. Розглянуто сутність поняття фінансової стійкості підприємства, порівняно підходи різних науковців до його означення та дано власне визначення терміну "фінансова стійкість". Описано взаємозв'язок фінансової стійкості з іншими характеристиками фінансового стану, зокрема з ліквідністю, рентабельність та платоспроможністю компанії. Визначено основну класифікаційну ознаку поділу факторів впливу на фінансову стійкість підприємства. Охарактеризовано основні внутрішні та зовнішні чинники фінансової стійкості. Надано пояснення деяким важливим внутрішнім та зовнішнім чинникам, які є критично важливими для ефективного функціонування підприємства. Визначено елементи, які потрібно аналізувати для надання об'єктивної оцінки фінансової стійкості підприємства. Надано коротку характеристику класифікаційним ознакам коефіцієнтам фінансової стійкості. Означено основні групи показників в загальній системі оцінювання фінансової стійкості. Розраховано ряд відносних коефіцієнтів фінансової стійкості на основі фінансової звітності ДП "Сокирянське лісове господарство" за 2019—2021 роки та проаналізовано динамку їх зміни задля надання оцінки поточному рівню розвитку та функціонуванні підприємства. Коротко охарактеризовано чотири типи фінансової стійкості та наведено формули для їх розрахунку. Проаналізовано та визначено тип фінансової стійкості досліджуваного підприємства на основі його фінансової звітності впродовж аналізованого періоду, 2019—2021 років. Зроблено висновок щодо поточного рівня фінансового стану ДП "Сокирянське лісове господарство". Надано рекомендації щодо заходів, які варто запровадити цьому підприємству для зміцнення свої фінансової стійкості та покращення загального фінансового стану.
ASSESSMENT OF FINANCIAL SUSTAINABILITY OF A FORESTRY ENTERPRISE
Keywords: фінансова стійкість підприємства; типи фінансової стійкості; коефіцієнти фінансової стійкості; фінансовий стан; фінансова автономія; підприємство лісового господарства