ПСИХОЛОГІЧНІ ФАКТОРИ УСПІШНОСТІ ВИВЧЕННЯ ІНФОРМАТИКИ: МИСЛЕННЯ - Byrka, Marian; Перун, Галина Михайлівна (Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах, 2025)
У статті «мислення» визначено та охарактеризовано як один з ключових психологічних факторів успішності вивчення інформатики у ЗЗСО. Аргументовано, що освітній процес у середній освіті спрямований на формування «правильних шляхів» мислення, які задаються настановами на побудову відповідно до зразка або використання певних методів, особливо наукового підходу до правильності – несуперечності, ясності, системності, логічності дотримання методичних засад вивчення навчальної дисципліни тощо. При цьому важливим фактором для ефективного розвитку мислення учня в процесі навчання стає його предметна орієнтованість, в межах якої розум учня структурується відповідно до набутого досвіду навчальної і практичної діяльності, в якій учень проявляє інтелектуальну ініціативу та самоконтроль. Акцентовано, що вчитель інформатики має створити належні умови і надати можливості кожному учню, щоб він зміг сам усвідомити навчальну інформацію про об’єкт вивчення. Для виконання цього завдання доцільно використовувати різноманітні стимули до навчання, апелювати до внутрішніх мотивів кожного учня, «запалювати» інтерес учнів до навчального матеріалу та навчання загалом, а також завжди створювати максимально можливі сприятливі умови для появи в учнів нових ідей, тверджень (суджень) та понять (концептів) щодо змісту навчального матеріалу, які вивчаються на уроці, адже вони дають змогу сформувати сукупність відповідних поглядів і переконань учня. При цьому необхідно не тільки формувати в учнів теоретичні уявлення про об’єкт вивчення, а й давати їм змогу випробовувати ці уявлення на практиці під час різних видів діяльності. Визначено, що в шкільному курсі інформатики формуються і розвиваються такі винятково важливі для забезпечення комфортної життєдіяльності учня в цифровому технологічному суспільстві види мислення: теоретичне (інтегрує образне і понятійне (концептуальне), практичне (інтегрує наочно-образне і наочно-дієве), абстрактне, логічне, критичне та алгоритмічне. Особливо важливим є алгоритмічне мислення, адже воно дає змогу особистості оптимізувати будь-який вид діяльності, як з використанням інформаційних технологій, так і без їх використання.
Keywords: інформатика, успішність навчання, психологічні фактори, мислення, види мислення