ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ У ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - Кучурян, Марія Георгіївна (My University, 2022)
На сучасному етапі розвитку українського суспільства, в умовах його глобальної інформатизації, інтерактивності та розвитку технічних засобів комунікації все більш актуальною визнається проблема формування у молодших школярів комунікативної культури. Комунікативна культура розширює горизонти спілкування дітей, служить соціалізуючим фактором розвитку дитини. Вимоги Державного стандарту початкової освіти, що пред'являються до знань, особистісного розвитку дітей після закінчення початкової школи, передбачають формування у молодших школярів відповідних особистісних характеристик, предметних та міжпредметних результатів навчання. Міжпредметні результати включають універсальні навчальні дії, що сприяють оволодінню ключовими компетенціями та міжпредметними поняттями. У складі вимог Державного освітнього стандарту до результатів освоєння програми початкової освіти молодшому школяру пред'являються й такі, що безпосередньо належать до комунікативних універсальних навчальних дій: доброзичливий, який вміє слухати і чути співрозмовника, обґрунтовувати свою позицію, висловлювати; усвідомлено будувати висловлювання відповідно до завдань комунікації та складати тексти в усній та письмовій формах; готовність визнавати можливість існування різних точок зору та права кожного мати свою. Виконання цих вимог підтверджує необхідність цілеспрямованого формування у молодших школярів комунікативної культури.